muzyczny.pl
instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum Strona G³ówna instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum
Twoje muzyczne forum :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Ma³y problem z buczeniem i szumami
Autor Wiadomo¶æ
szymozor
Szeregowy

Wys³any: Sro 19 Gru, 2007   Ma³y problem z buczeniem i szumami

Najpierw podam co mam.
Gitara: epiphone junior(nowy)
piec: peavey rage 158(nowy)

Chodzi o to ze gdy wszystko pod³acze do siebie, i nic nie robie to jest buczenie, takie troche denerwujace, gdy podkrecam pokret³a w piecu to te buczenie wzrasta. Aha jak w gitarze mam na maxa volume, to jest taki sredni szum, ale gdy zaczne sciszac to szum sie zwieksza i wogle jest to dobijajace. Jeszcze jak odkrece tony w gitarze to buczenie jest wogle wkurzajace:/, ale jak jest sciszone na maxa to jest w miare znosne:/

I tu rodzi sie moje pytanie czym moze byc to spowodowane?? Bo tak nie powinno byæ :/

A tak wogle to witam bo to moj pierwszy post.:D

pablo19_1f 
Plutonowy

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: ¦widnik
Wys³any: Sro 19 Gru, 2007   

o ile sie nie myle to juz problem byl poruszany kilka razy. zapewne nieuziemione gniazdko. trzeba uziemic, a w przypadku braku przewodu uziemiajacego wyzerowac. powinno pomoc. Ewentualnie mozesz sprobowac na innym kablu (nic nie napisales o kablu. jezeli masz takie cos co daja do gitary to zapewne to tez ma duzy wplyw na to.)

Marcinn 
Podpu³kownik

Pomóg³: 13 razy
Sk±d: ja sie tu wzi±³em??

Te¿ mam cos takiego ¿e troche szumi piecyk. Nie wiem cy tak powinno byæ bo nie mam porównania. Czy powinna byc idealna cisza przy piecu jak sie zlapie struny?(zeby nie drgaly)

Dean Vendetta 1.0 & Kustom Dual 30RC

Hyde=Marcinn

szymozor
Szeregowy

A ze tak spytam, wyzerowac co to zanczy?? Fakt kabel mam guwniany:/ A czy moze byc to wina s³abego przetwornika ze robi az takie szumy??

Nitram 
Moderator

Pomóg³: 64 razy
Sk±d: Lasogród

Po pierwsze nie u¿ywaj potencjometra tone :PPPP Volume jak najbardziej ;) A tone to w ostateczno¶ci chocia¿ nie wiem sam do czego... Nie wa¿ne, jak teraz bêdziesz sprawdza³ czy Ci brzêczy to odkrêcaj wszystko na maxa... Teraz trzeba zdiagnozowaæ problem trochê dog³êbniej :D

1) Na jakim kanale Ci to tak buczy? Przetestuj na czystym i przesterowanym i powiedz w jakim stopniu wystêpuje to buczenie...
2) Czy jak dotykasz strun to to buczenie ustêpuje czy wystêpuje nadal?
3) Nie przesadzaj z gainem ;) Przy przesterze z tego pieca na wysokich ustawieniach g³o¶no¶ci i gainu normalne bêdzie, ¿e bêdzie bucza³o... Mo¿esz byæ trochê przewra¿liwiony jako pocz±tkuj±cy gitarzysta... Dlatego zastosuj siê do punktów 1 i 2 i napisz co¶ wiêcej ;)

Pozdro!

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2007 ]
Co do zerowania... To ja chyba mam jedno gniazdko w domu które jest wyzerowane - od pieca ale takiego do ogrzewania mieszkania ;) To bardzo czu³e urz±dzenie i wymaga³o dodatkowego zabezpieczenia... Natomiast wszêdzie w domu mam uziemione gniazdka i ¿adne szumy nie wystêpuj±... Ale szumy w piecu nie s± tylko brakiem uziemienia spowodowane...

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\.............................................................................../////////////////////////////
Haaa... Pytanie za 100 pkt :D Dlaczego jak pod³±czê kaczkê, przester i nawet ich nie w³±czê to mój piec odbiera czeskie/rosyjskie/amerykañskie (losowo ;P) radio :D ? Dodatkowo efekt nasila siê gdy ¶ciszê przetworniki i skrêcê tone na minimum... :rety:
/////////////////////////////...............................................................................\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwyciêstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator

Marcinn 
Podpu³kownik

Bo masz antenke :sciana:

Hyde=Marcinn

Nitram 
Moderator

Hyde napisa³/a:
Bo masz antenke :sciana:

Wtf?

Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwyciêstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator

KM 
Pu³kownik

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Zambrów

Mi odbieralo w 2 piecach ruskie radio , faza na maxa byla , takie smiechy , jak nagle na probie chcialem cos powiedziec, a zglosniki rusek nachrzania :)
Ibanez ds-7

Lepiej byc znanym pijakiem niz anonimowym alkoholikiem.

Marcinn 
Podpu³kownik

Nitram napisa³/a:
Wtf?

Czego nie rozumiesz?

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2007 ]
Napisa³em powód odbiarania radia. A jako ze sie nie znam to co pierwsze przyszlo mi do glowy. JOKE

Hyde=Marcinn

Kamyk
[Usuniêty]

A mo¿e to po prostu kiepska jako¶æ gitary i/lub pieca? Na mojej starej pierdziawce bucza³o non stop, na nowym piecu na czystym nie buczy nawet przy volume na maxa, na lead buczy s³abo przy pe³nym gainie...

szymaniak 
Kapral

Sk±d: Zambrów

Mi na Fenderze FM210R i Flame'ie Bell IIs buczy wkurzaj±co kiedy piec pod³±czony jest bez uziemienia. A tak to co bym nie odkrêci³, co bym nie pod³±czy³ jest fajnie.

szymozor
Szeregowy

1) Na clean tak raczej malo buczy, a na przesterowanym mocniej zaczyna buczec, jak podkrece "basy" to zaczyna mocniej.
2) tego w³asnie nie sprawdzilem, ale chyba raczej nie(jutro sprawdze)

Jak mi sie uda znalezc cos do nagrywania dziweku to wrzuce pliki...

pablo19_1f 
Plutonowy

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: ¦widnik
Wys³any: Czw 20 Gru, 2007   

na buczenie moze wlypwac bardzo wiele czynnikow, tj:
- jakosc przetwornika w gitarze
- ekranowanie gitary
- jakosc kabla
- jakosc wzmacniacza
- uziemienie w gniazdku
- otoczenie (bliskosc i ilosc sprzetow elektrycznych i elektronicznych w poblizu)
- czynniki inne :P

a co do wyzerowania gniazdka, to polega to na tym, ze bolec od uziemienia podlaczamy pod zero (laczymy krotkim kawalkem kabla). Lepiej zeby zrobil to ktos kto ma jakies pojecie o tym bo pomylka przy podlaczeniu (np podlaczenie pod faze) moze miec nieciekawe efekty.

szymozor
Szeregowy

Wys³any: Pi± 21 Gru, 2007   

Dzis kupilem nowy kabelek za 45z³ i jest o wiele lepiej, temat mozna zamknac...

Marcinn 
Podpu³kownik

Ja mam kabel Proel Die-Hard i mi szumi:( Dlaczemu?

Hyde=Marcinn

Nitram 
Moderator

Ja jak siê postaram to mi te¿ szumi nawet na kablu za 100 z³ :P

Hyde... Szumy s± i takie "nienaturalne" (bo nie uziemione bo co¶ tam) i takie "naturalne" - w sensie, ¿e wiadomo ¿e bêd± bo to normalne ;) - i tu np. za du¿o gainu w kanale przesterowanym kiczowatego piecyka :D

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Mo¿esz za³±czaæ pliki na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: