|
Wzmacniacz |
| Autor |
Wiadomość |
rdr. [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 Wzmacniacz
|
|
|
Witam!
Zamierzam kupić gitarę Fender Squier. Przy składaniu zamówienia chciałbym od razu zakupić wzmacniacz. I tu pojawia się moje pytanie: jaki?
Zamierzam grać zarówno w domu jak i w małym zespole. Efekty, jakie chciałbym uzyskać, będą głównie podobne do utworów zespołu Iron Maiden (czyli ciężkie brzmienie i solówki).
Gram już jakiś czas na gitarze i nie zamierzam z tego rezygnować, jednak chciałbym, żeby sprzęt nie był zbyt drogi. 600zł to absolutne maksimum. |
|
|
|
 |
xantos89
Sierżant

|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2007
|
|
|
| 600zł na gitarę i wzmacniacz??? To o wiele za mało. I nie wiem czy ten Squier sprawdzi się w ciężysz brzmieniach bo ten układ sss to nie bardzo sie nadaje. Kup lepiej Corta X2 napewno bardziej sie sprawdzi niż te Squier układ przystawek HH i do tego nie jest wiele droższy do Squier'a. A co do pieca daruj sobie na razie, podłącz sie pod kompa albo wieże i zbieraj na coś porządnego bo zabawki za 200zł sobie odpuść. |
| Ostatnio zmieniony przez xantos89 Pią 02 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| rdr. napisał/a: | | 600zł na gitarę i wzmacniacz??? |
Z tekstu wynika, że 600 zł za wzmak... |
_________________ Epi LP STD Plus [SH5(b) || EMG60a (n)] + Laney TF200
Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwycięstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator |
|
|
|
 |
Kamyk [Usunięty]
|
|
|
|
| Nitram napisał/a: | | Z tekstu wynika, że 600 zł za wzmak... |
No właśnie to wcale tak jasno nie wynika... |
|
|
|
 |
WRP
Marszałek

|
|
|
|
| Ale pytanie jaki Fender Squier? Ja mam Squier-a M70, na dwóch Humburgerach i do ciężkiego grania jest świetny. Nie mam zamiaru nic w nim zmieniać. Nawet pick-upów które niby są słabe, bo to tylko Duncan Designed. |
_________________ <xxx> A skąt jesteś?
<yyy> Skątowni... |
|
|
|
 |
rdr. [Usunięty]
|
|
|
|
Fender jakiego zamierzam kupić: Klik!
Jeśli chodzi o cenę, to chciałbym sam wzmacniacz do 600zł. Gitara swoją drogą. Głównie chodzi mi o to, żeby wzmacniacz nadawał się do małego zespołu i żeby miał w miarę metalowe brzmienie.. |
|
|
|
 |
sinner
Moderator I'm not bothered

|
|
|
|
 |
rdr. [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 03 Lis, 2007
|
|
|
No to mam chyba problem.
Właściwie to zamierzałem kupić Corta X-2, ale nie wiem, czy on by się nadawał do metalowych kawałków i solówek. |
|
|
|
 |
adasko
Major

|
|
|
|
| rdr. napisał/a: | Fender jakiego zamierzam kupić: Klik!
|
[ Dodano: Sob 03 Lis, 2007 ]
Nie lepiej dozbierac na X-6 ? |
_________________ Kreatywność nakręcana codziennością |
|
|
|
 |
Zell
Generał

Pomógł: 28 razy Wiek: 21 Posty: 875 Skąd: Świebodzin(lubuskie)
|
|
|
|
| adiwolek napisał/a: | | Nie lepiej dozbierac na X-6 ? |
Może nie chce dwustronnego rosa?:P
Już lepiej x5 bo ma lepsze przystawki.
A piecyk na próby możesz na allegro poszukać(nawet powinieneś) albo kisić się z 30 jakąś.
| rdr. napisał/a: | | Właściwie to zamierzałem kupić Corta X-2, ale nie wiem, czy on by się nadawał do metalowych kawałków i solówek. |
A czemu miała by sie nie nadawać?;] |
_________________ Vintage Les Paul v100/Squier Strat HSS>Vox V845>Marshall JH-1>EHX Nano Clone>EHX Screamin' Bird>Vox AD50VT - XL 212
Jeszcze delay, 808 i przetworniki i będę szczęśliwy : ) |
|
|
|
 |
Bzykman
Podporucznik

|
|
|
|
Zamiast corta x2 jak inni polecają to sobie kup washburn'a x12 Ja go mam i jest zayeahbisty. No i mostek stały |
|
|
|
 |
rdr. [Usunięty]
|
|
|
|
| Zell napisał/a: | | adiwolek napisał/a: | | Nie lepiej dozbierac na X-6 ? |
A piecyk na próby możesz na allegro poszukać(nawet powinieneś) albo kisić się z 30 jakąś.
|
Właśnie o to chodzi. Ponoć 30W bez lampy nie nadaje się do zespołu, a 50W musi znacznie przekraczać 6 stów.
BTW - spojrzałem na brzmienie tego Washburna X12 na Youtube. Podoba mi się bardziej od tego Corta, więc jak kwota wzmacniacza wyjdzie poza 600zł, to nic się nie stanie. |
| Ostatnio zmieniony przez rdr. Sob 03 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xantos89
Sierżant

|
|
|
|
| WRP napisał/a: | | Ale pytanie jaki Fender Squier? Ja mam Squier-a M70, na dwóch Humburgerach i do ciężkiego grania jest świetny. |
No chyba że tak, to zwracam honor. |
|
|
|
 |
Phoenix
Major

|
|
|
|
| rdr. napisał/a: | | Zell napisał/a: | | adiwolek napisał/a: | | Nie lepiej dozbierac na X-6 ? |
|
Właśnie o to chodzi. Ponoć 30W bez lampy nie nadaje się do zespołu, a 50W musi znacznie przekraczać 6 stów.
BTW - spojrzałem na brzmienie tego Washburna X12 na Youtube. Podoba mi się bardziej od tego Corta, więc jak kwota wzmacniacza wyjdzie poza 600zł, to nic się nie stanie. |
YouTube'em to ty się chłopie nie kieruj, bo większość wie jaki to wyznacznik - żaden, można Gibola za 8k nagrać tak chu****, że będzie brzmiał gorzej niż gitka za 1000 zł...podejdź do jakiegoś muzycznego, poproś o kilka gitar w interesującym Cię deseniu cenowym i to będzie najlepsza metoda...a jak już naprawdę nie masz zamiaru ogrywać na żywo, to lepiej sobie kup Wash'a X12, bije na łeb Cort'a X2 - taki moje zdanie. |
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| rdr. napisał/a: | | spojrzałem na brzmienie tego Washburna X12 na Youtube |
O w pytę Takiego hardkorowego ucha to jeszcze nie było tutaj ... Jak poznasz brzmienie gitary gdy w przypadku 1. podłączysz ją do Mesy 2. podłączysz ją do pierdziawki 15 watowej typu Marshall MG... I jeszcze to nagrasz kamerką internetową z wbudowanym mikrofonem Oducz się tego szybko bo Cię nie będą szanować |
Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwycięstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator |
|
|
|
 |
rdr. [Usunięty]
|
|
|
|
Przeglądając różne oferty, natrafiłem na coś takiego jak wzmacniacz Laney HCM 65R. Udało mi się wyczytać gdzieś na starych stronach forum, że nie da się na nim grać metalu. Cóż - jakoś sobie poradzę. Słyszałem o jakichś efektach, które ponoć potrafią jakoś tym manipulować (mógłby mi to ktoś przybliżyć i ewentualnie polecić taki efekt?). W kupnie głównie chodzi mi o moc i cenę, z brzmieniem sobie jakoś poradzę. Ważne, żeby dało się grać w małym zespole.
Co sądzicie o tym? |
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
No więc... Twój zestaw do grania w tym przypadku najlepiej jakby się składał z pieca i KOSTKI...
Kostka, ale nie taka do gry na gitarze (w sensie szarpania strun)... Nie jest to też kostka którą wykłada się chodniki (dla fanów google), ani kostka do gry w kości, ani kostka jako plecak, ni też kostka rubika, nawet nie kostka dla psa, żadne warzywo pokrojone w kostkę... Żadna z tych kostek nie jest tą kostką o którą nam chodzi...
KOSTKA... Kostka-efekt... Efekt w kostce... Zmieniacz brzmienia w kostce... Mogą być to wszelkiej maści efekty modulacyjne, boostery, kompresory, equalizery, bramki szumów, oraz mnóstwo PRZESTERÓW (czyli to co nas interesuje...)
Tu masz efekty...
http://muzyczny.pl/produk...cent=0&towary=3
Dla przykładu... Możesz kupić np.
http://www.musiciansfrien...edal?sku=151118
http://www.musiciansfrien...edal?sku=150204
http://www.musiciansfrien...oost?sku=153339
http://www.musiciansfrien...ion-?sku=150099
Tu masz nawet wydzielone same przestery http://www.musiciansfrien...N=100001+338518
[ Dodano: Sob 03 Lis, 2007 ]
To chyba tyle na ten temat... |
|
|
|
 |
FiszArt [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2007
|
|
|
Witam. Ja osobiście mam Laney HCM65R.... i jak na początek to go polecam. Gram na nim próby i ładnie się przebija.... fajny ma przester. Jeśli mówisz, że chcesz grać metal... kup ten piecyk i zainwestuj w kostkę...np. Boss DS-1 |
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| FiszArt napisał/a: | Witam. Ja osobiście mam Laney HCM65R.... i jak na początek to go polecam. Gram na nim próby i ładnie się przebija.... fajny ma przester. Jeśli mówisz, że chcesz grać metal... kup ten piecyk i zainwestuj w kostkę...np. Boss DS-1 |
|
|
|
|
 |
Zell
Generał

|
|
|
|
| Nie no Nitram nie przesadzaj. To ze się przebija to prawda, że ma ładny czysty kanał tez. Na początek nie jest zły no ale przester ma nie ten tego..ale są gusta i guściki:P A Ds-1 dobrze na tym nie zabrzmi, będzie trochę zbyt siarczyste. Lepiej już OS2. |
_________________ Vintage Les Paul v100/Squier Strat HSS>Vox V845>Marshall JH-1>EHX Nano Clone>EHX Screamin' Bird>Vox AD50VT - XL 212
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| Zell napisał/a: | | Na początek nie jest zły no ale przester ma nie ten tego..ale są gusta i guściki:P A Ds-1 dobrze na tym nie zabrzmi, będzie trochę zbyt siarczyste. Lepiej już OS2. |
No właśnie głównie o to chodzi... Ale z tym OS2 to też średnio... ;P Jak metal to metal a nie kutwa DS1 Porządna kostka jakaś mocna a nie ds1... Na takim laneyu... Podobno to bardzo dobrze gada na lampach - szczególnie na marshałkach... Przykładem niby jest Kurt Cobain... |
|
|
|
 |
Zell
Generał

|
|
|
|
| Cytat: | | Przykładem niby jest Kurt Cobain... | Zły przykład >.< Nie żebym go nie lubił..ale jego brzmienie pozostawia przynajmniej mi wiele do życzenia.
A z OS-2 będzie wiele lepiej niż na bazowym przesterze czy DS-1. Zresztą! kolega chce grac Ironsów a krew chrześcijan tam się nie leje:P Metal złoma nie polecam, lepiej tego OS albo jakiś distortion zwykły:P [CENZURA]!
Zresztą [CENZURA] o kostkach jak chłop chce piec:P |
| Ostatnio zmieniony przez Zell Pon 05 Lis, 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| Pytał też o efekty... |
|
|
|
 |
Zell
Generał

|
|
|
|
| Wracając do tematu pieca który jest motywem przewodnim tego tematu, pomijając jednocześnie krótki wątek kostek. HCM'ów już chyba nie sprzedają...najwyżej w jakiś lokalnych sklepach. Teraz jest seria LX która zastępuje HCM'y i z tego co się orientuje ma ostrzejszy przester(poprzednio był crunch teraz jest niby distortion) wiec możesz ograć i zobaczyć jak Ci leży. Przebijesz się z nim przez perke, zagrasz mały koncert. Aktualnie można nabyć nówkę LX65R nawet za 599 zł(nie mylić z 600). |
|
|
|
 |
Nitram
Moderator

|
|
|
|
| Zell napisał/a: | | (poprzednio był crunch teraz jest niby distortion) |
No właśnie... |
|
|
|
 |
WRP
Marszałek

|
Wysłany: Wto 20 Lis, 2007
|
|
|
| Tak mnie ostatnio przyszło na myśl by trochę przyoszczędzić i taka myśl mi przeszła przez łeb. Skoro wzmak + head (tak, ten B52 ST-100A albo 60A) to 5800. Za wzmak 2990,00zł a reszta to kolumna. O ile gorzej (a może lepiej?) zabrzmi taki wzmak na takiej kolumnie http://www.allegro.pl/ite...t_412_400_.html ?? Czy brzmienie straci ten swojej uroczej siarczki?? Nie grałem zbyt długo na tym wzmaku, ale brzmienie w stylu zespołu Archeon. Oni właśnie mają taką fajną siarkę w swoich gitarach i właśnie tego typu siarkę miał tamten zestaw. Czy ta kolumna bardzo by zmieniła brzmienie? |
_________________ <xxx> A skąt jesteś?
<yyy> Skątowni... |
|
|
|
 |
stopa352 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 23 Lis, 2007 podobny problem, czyli piec
|
|
|
mam dość podobny problem, tzn chcę kupić wzmacniacz
mam gitarę Cort G200 BK
jeśli chodzi o brzmienie, do którego dążę to jest to coś na kształt Pantery (powtarzam, iż jedynie do niego dążę, bo z tym cortem to oczywiści nieosiągalne),oglnie gram metal (ciężko bliżej dookreślić, może coś na kształt trashu) oraz czasem pojawia się także gra na cleanie + solówki
co do pieca, to najbardziej zależałoby mi na czymś na czym mozna zagrać koncert w jakimś małym klubie, a nie jedynie sprzęcie na próby czy do grania w domu.
W przyszłości plkanuje także kupić jakąś kostkę,
ogólnie chciałbym wydać na sam piec ok 600 zł (tyle kosztuje np w najtańszym sklepie Laney LX65R i o nim właśnie myslałem), ale jeśli polecie cos za trochę wiećej to mogę się wstrzymać i zebrać kasę.
dzięki za wszelką pomoc
maciek |
|
|
|
 |
Zell
Generał

|
Wysłany: Pią 23 Lis, 2007
|
|
|
Wstrzymaj sie i kup coś używanego.
Chociaż między próba małym klubem moim zdaniem niema zbyt wielkiej różnicy. Jeszcze zleży co masz na myśli mówiąc mały klub:P
Popatrz za jakimiś Peaveyami może. |
|
|
|
 |
stopa352 [Usunięty]
|
|
|
|
brak precyzji w wypowiedziach to jest to )
powiedzmy pomieszczenie 30 na 30 m2 - jaką moc musi mieć piec by to miało sens? |
|
|
|
 |
Zell
Generał

|
|
|
|
| Możesz do zbierać do FM212 i jakiejś kostki do tego. FM ma zapas mocy ale przester nie nada się na pewno do metalu. +/- jakieś 1400 zł Cię to wyniesie. LX może dać rade choć jakoś dźwięku może Cię nie zadowalać chociaż grając Pantere wielkiej różnicy to robić nie będzie;] |
|
|
|
 |
|
|