muzyczny.pl
instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum Strona Główna instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum
Twoje muzyczne forum :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt do corta M200
Autor Wiadomość
jet girl
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Paź, 2007   Efekt do corta M200

Witam wszystkich,

mam gitare, corta m200, i ostatnio zainteresowałam sie różnego typu efektami.
I tu moje pytanie: jakie efekty najlepiej nadają się do tego typu gitar?
Gram rocka, glownie takiego lzejszego, ale nie bardzo ciężkiego, metalu nie, troche popu. Blues, reggae i inne tego typu tez sie czasem zaplączą :) I czasem jazz.

Zalezy mi na efekcie ciekawym, w miare uniwersalnym i tak mniej wiecej do 300 zł.

Z góry dzięki za wszelkie rady

PS. czy możliwe jest zakupienie takiego efektu, ktory brzmi jak gitara akustyczna? Zastanawiałam się nad kupieniem gitary elektroakustycznej, ale nie wiem czy to by nie było lepsze rozwiazanie.

Pozdrawiam

WRP 
Marszałek

Wysłany: Sob 13 Paź, 2007   

Tak, są takie efekty, które dają "akustyczne brzmienie" gitarze. Niestety straciłem ostatnio "ulubione" i nie mogę znaleźć linka, nie chce mi się teraz szukać.

Co do tych efektów, to zależy czy szukasz efektu typu Distortion/overdrive czy ogólnie efektów jako efektów. Jeśli chodzi o normalne efekty, do tego typu muzyki to Chorus i Delay. No i może jakiś reverb. Mogę tylko powiedzieć że polecam efekty firmy BOSS i Digitech.

Jeśli zaś szukasz jakiegoś przesteru, to myślę że BOSS SD-1 byłby dobrym wyborem. Jeśli Rocka grasz już trochę mocniejszego (ale jeszcze nie metal) to Digitech Hot Rod. Jeśli tylko lżejsze klimaty, Reggae, Ska, pop/rock to myślę że Digitech Bad Monkey, byłby idealny :-) Jeśli trochę tego i trochę tego, to chyba najlepszym wyjściem byłby BOSS SD-1, albo SD-2.

P.S. śpiący jestem, wcześnie jeszcze itd. nazwy pisałem z pamięci a nie mam teraz siły na szperanie, czy dobrze napisałem... W razie czego poprawcie mnie :-) Dzięki i pozdrówka :-)

Kirk_Hammett
[Usunięty]

No właśnie, chyba chodzi o DS-1 i DS-2. SD-1 to Super OverDrive.

mrkomar 
Plutonowy

efekt ktory daje akustyczne brzmienie - Boss AC-3

http://www.bossus.com/index.asp?pg=1&tmp=153

Zell 
Generał

A jaki masz piec?^^

A tak ze swojej strony polecam Ci OS-2 Bossa. Najbardziej wydaje mi się uniwersalny bo i dista na nim ukręcisz i overdrive.

Jeszcze delay, 808 i przetworniki i będę szczęśliwy : )

jet girl
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Paź, 2007   

Piec mam nie najwyższych lotów :P bo Kustom Arrow 16.

W internecie słuchałam probek i faktycznie Bad Monkey mi się spodobało, cena też super.
No i pewnie kupie tez tego Bossa, co daje efekt akustyka...

A jeszcze mam pytanko: co sądzicie o efektach Behringera? Bo widzę, że cena bardzo niska, ale podejrzewam, ze sie nie oplaca ze wzgledu na jakosc...rzadko cos dobrego jest w takiej cenie :P

I od razu spytam jeszcze, jako ze kompletnie sie na tym nie znam a mnie ciekawi to :P O co chodzi z tymi procesorami i jakimis wahwahami? co to jest i do czego słuzy?

Prosze sie nie smiac, dla mnie to czarna magia jest :D

gkoz 
Pułkownik

Wysłany: Nie 14 Paź, 2007   

procesory to cyfrowe emulacje wielu efektów i wzmacniaczy w jednym
a wah-wah to popularna kaczka
http://pl.youtube.com/watch?v=DEo4o4gwmxA

vicente
Generał

Wysłany: Sro 17 Paź, 2007   

Jak Ci się marzy brzmienie akustyka na zawołanie w elektryku to rozpoznaj temat mostków piezo. Rozpocznij od przeszukania tego forum. Najkrócej działa to tak, że siodełka pod strunami na mostku zastępujesz takim specjalnymi będącymi przetwornikami piezoelektrycznymi i w ten sposób powstaje brzmienie gitary-ponoć b. realny akustyk, bez żadnych efektów.

Odpowiedz do tematu