Sklep muzyczny z gitarami
instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum Strona Główna instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum
Twoje muzyczne forum :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pętla efektów...
Autor Wiadomość
Zell 



Pomógł: 38 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Cze 2006
Posty: 1082
Skąd: Świebodzin(lubuskie)
Wysłany: Pią 06 Paź, 2006   Pętla efektów...

Skoro juz zadaje dziwne pytania to powiedzcie mi ejszcze tak na chłopski rozum do czego słuzy pentla efeków...wytłumaczcie najproscie jak sie da:P

Trochę to podzieliłem :) Nitram
A ja pochlastalem sinner
:twisted:
 
 
sinner 
na urlopie - chwilowo



Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 3272
Wysłany: Pią 06 Paź, 2006   

Petla fx jest umiejscowiona miedzy wzmacniaczem, a koncowka mocy... niektore efekty, te z grupy modulacyjnych lepiej brzmia za przedwzmacniaczem (preampem)... i do tego wlasnie sluzy petla zeby tam je wpinac
 
 
 
Zell 



Pomógł: 38 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Cze 2006
Posty: 1082
Skąd: Świebodzin(lubuskie)
Wysłany: Sob 07 Paź, 2006   

Jak sie tym obsługiwać? Jak widzaięłm zazwyczaj sa przy niej dwa wejśćia? Jak wpinamy w nia łancuszek modulatorów to tez kabel od gitary tamtedy bedzie szedł?
 
 
Pi-Vo
Podporucznik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 145
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 15 Paź, 2006   

Każdy wzmacniacz gitarowy ma przedwzmacniacz i końcówkę mocy.Często przedwzmacniacz jest mniej więcej tym czym kostka przesteru (wszelkie kanały lead czy crunch).Pętla efektu ma wyjście send (wyślij) które jest wyjściem przedwzmacniacza i wejście return (powrót) które jest wejściem końcówki.Wiadomo że przed przesterem nie włącza się takich efektów jak chorus ,flanger ,wszelkie reverb i delay ,jeśli nie wiesz dlaczego to spróbuj.Dlatego w przesterowanym wzmacniaczu wpina się je w pętlę.Również bramki szumów ,często konieczne za przesterowanym preampem wpina się w pętlę bo trzeba wyciszać nimi preamp a nie gitarę.Można też poszerzyć możliwości brzmieniowe wzmacniacza wpinając w pętlę korektor parametryczny albo graficzny uzupełniając trzypunktowy korektor obecny we wzmacniaczu.Niektóre efekty podłącza się między gitarą a wzmacniaczem a nie w pętli jak np. Wah-Wah który wtedy zaczyna fajnie "gadać".W kanale czystym też lepiej efekty wpinać w pętlę (z wyjątkiem "dopalaczy" które mają przesterować preamp) a to z takiego powodu że preamp będzie wzmacniał szumy efektu jeśli włączy się efekt przed nim a wpięty przed końcówką pracuje już na wzmocnionym przez preamp sygnale przez co odstęp sygnał-szum zwiększa się.Istnieją dwa rodzaje pętli ,serial (szeregowa) i paralel (równoległa) ,często z przełącznikiem zmieniającym rodzaj pętli.Szeregowa po włączeniu wtyczki do wejścia return odłącza preamp i wtedy mamy na tym kabelku wejście końcówki mocy ,można wtedy podłączyć inny preamp albo multiefekt który ma swój preamp a gitarę wtedy podłącza się do wejścia multiefektu.Równoległa pętla nie odłącza preampu i domiksowuje sygnał wpięty do wejścia return.Można tam podłączyć np. delay i domiksować sobie go do sygnału z preampu.
 
 
 
sinner 
na urlopie - chwilowo



Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 3272
Wysłany: Nie 15 Paź, 2006   

Czyli da sie jakos ominac preamp wpinajac gitare w procesor, a ten bezposrednio w wejscie return petli wzmacniacza? generalnie pytam z ciekawosci?
Ostatnio zmieniony przez sinner Nie 15 Paź, 2006, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pi-Vo
Podporucznik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 145
Skąd: Lublin
Wysłany: Nie 15 Paź, 2006   

Jeśli masz pętlę szeregową to jak najbardziej.Pisałem o tym że jeśli chcesz korzystać z preampa który jest w multiefekcie to trzeba włączyć gitarę do wejścia multiefektu a wyjście do gniazda return które jest wejściem końcówki mocy.Kiedyś sprzedałem RP-10 Digitech'a komuś tam i nie wiedział czemu szumi bo włączał go do wejścia preampa w jakimś tam Laney'u.Jak doszliśmy że ma pętlę to powiedziałem mu żeby podłączył wyjście RP-10 do return i jego problemy znikły bo przedtem miał de facto dwa preampy połaczone w szereg i ten z Laney'a wzmacniał szumy tego z Digitech'a.I co z tego że RP-10 miał odstęp od szumu na poziomie -80dB jeśli preamp Laney'a wzmacniał o 60dB i odstęp wychodził 20dB?Po tym jego problemy skończyły się i nie odezwał się więcej.A przedtem myślał że sprzedałem mu uszkodzony multiefekt.
 
 
 
Zell 



Pomógł: 38 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Cze 2006
Posty: 1082
Skąd: Świebodzin(lubuskie)
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006   

Czyli betla szeregowa omija efekt znajdujacy sie w piecu a równoległa nie?


Dzieki chłopaki za wyjaśnienia:D

Kolejne pytania:

W sumie raczej jestem zwolenikiem wyciszania całkowicie pieca przed wyłaczeniem, ale powiedzcie mi czy to naprawde wpływa jakoś na piec jeśli wie zrobi off na jakiejś tam głośności?

Jeśli tak to jak działa footswitch podpinany do pieca? On tylko właczna efekt i trzeba miec wczesniej ustawianą głośność na master volume?
 
 
Pi-Vo
Podporucznik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 145
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006   

Zell napisał/a:
Czyli betla szeregowa omija efekt znajdujacy sie w piecu a równoległa nie?

Jaki efekt masz na myśli (ten w piecu?).Jeśli wbudowany reverb czy inny to pętla go nie omija.Równoległa pętla polega na tym że nie rozłącza preampa i końcówki tylko miksuje sygnał bezpośredni z preampa z sygnałem przepuszczonym przez efekt włączony do niej.Szeregowa przepuszcza sygnał tylko przez efekt włączony do niej i dlatego wkładając wtyk do return odłączasz preamp.Na wyjściu send masz sygnał z preampa.Powtórzyłem się chyba trochę ale nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć.Wyłączając piec przy jego wysterowaniu raczej nic mu nie zaszkodzisz.A footswitch służy w piecu do przełącznia kanałów.Po prostu zmieniasz nim preampy (clean ,crunch ,lead) tak jak w wieży stereo przełączasz źródła sygnału tuner ,magnetofon ,CD pilotem albo przyciskiem na wieży.
 
 
 
Zell 



Pomógł: 38 razy
Wiek: 25
Dołączył: 21 Cze 2006
Posty: 1082
Skąd: Świebodzin(lubuskie)
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006   

Aha czyli gram sobie coś tam na cleanie robie pyk footswitchem i juz mam przester i odrazu an odpowiedniej głośnoci( bo załuży ze mam byle jaki piec który ma osobna regulacje głośności dla kazdego kanału)??
 
 
Pi-Vo
Podporucznik



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 145
Skąd: Lublin
Wysłany: Pon 16 Paź, 2006   

Dokładnie o to chodzi w piecu który ma co najmniej 2 kanały preampa.Niektóre mają wspólną regulację barwy dla 2 kanałów ,lepiej jeśli osobną.Wtedy masz 2 wzmacniacze w jednym albo i trzy bo niektóre mają 3 kanały.
 
 
 
sinner 
na urlopie - chwilowo



Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 3272
Wysłany: Pią 20 Paź, 2006   

Dyskusja skopiowana z innego tematu ktory zostal usuniety... postanowilem wkleic tu z uwagi na wieksza swiezosc... na przyszlosc - zanim zalozysz temat, skorzystaj z opcji szukaj, czyli czytaj kodeks! Sinner


Kedzior napisał/a:
No właśnie. Pętla efektów - jak to tak naprawdę działa i co zrobić i jak ustawić, żeby działało dobrze. Proszę o wskazówki i info.

P.S. W moim piecu mam i return i send regulowany oddzielnymi potencjometrami od zera do 10.

Pozdrawiam


Czajo napisał/a:
Gniazdo send jak sama nazwa wskazuje wysyla sygnal z pieca czyli do petli efektow. W gniazdo return-powrot wkladasz jacka wychodzacego z petli. Nie ma wtedy schematu gitara =>efekty => piec, tylko gitara => ew. przester=> piec i z pieca wychodiz petla efektow. Loop daje Ci lepsze brzmienie efektow niz zwykle szeregowe polaczenie. Nie ma tylu przydzwiekow i zaklocen. Ale przestery najlepiej podlaczac szeregowo,bo loop zawsze je troche wycisza. Troche trzeba pokombinowac jak dobrze wtedy rozmiescic efekty, ale wszystko sie da :) Potencjometry, ktore masz przy tych gniazdach byc moze sluza do regulacji poziomu glosnosci przy wejsciu i wyjsciu,ale nie jestem pewien, bo nie wiem na czym grasz :)


Kedzior napisał/a:
Gram na Hiwatt G100.112 R :)

Czyli to jednak prawda... bo ostatnio słyszałem właśnie że efekty przesteru powinno się wpinać jednak między gitarę a piec, a w pętle tylko chorusy, flangery i inne pierdółki typu compressory czy shiftery... :?


marcin@muzyczny.pl napisał/a:
pierdółki może tak, ale kompresor raczej jako nr 1 w linii (tzn. pierwszy po gitarze).


Kedzior napisał/a:
Czyli: gitara -> kompresor -> przester -> piec,

a osobno inne rzeczy w pętli takie jak chorus, phase shifter, flanger itd ?


Rectifier napisał/a:
marcin@muzyczny.pl napisał/a:
pierdółki może tak, ale kompresor raczej jako nr 1 w linii (tzn. pierwszy po gitarze).


racja, ponieważ jakkolwiek reszta ustawień jest jednak dyskusyjna, bo w ten sposób można po prostu różne efekty uzyskać to jednak umieszczanie kompresora za przesterem raczej mija się z celem :wink: oczywiście zależy też o jakim przesterze mowa, ale na ogół tak jak napisał Marcin


Czajo napisał/a:
Tym kompresorem tez nie jest tak do konca, ze musi on koniecznie byc przed przesterem. Jesli korzystasz z kompresora i przesteru razem to oczywiscie kompresor przed przesterem. A jesli korzystasz tak jak ja z kompresora tylko do podbicia dzwiekow kiedy uzywasz chorusa lub flangera itd. , ktore znieksztalcaja sygnal do tego stopnia,ze niektore dzwieki o pewnych czestotliwosciach sa mniej slyszalne to oczywiscie za przester jesli nie korzystasz z loopa. Wszystko zalezy od upodoban :)


Nitram napisał/a:
A co z Wah-Wah?


Czajo napisał/a:
Nitram napisał/a:
A co z Wah-Wah?


Wah Wah jesli chodzi konkretnie o Dunlopa, to producent zaleca, by umieszczac za przesterem. Ale przy "kwaknieciu" wysokie czestotliwosci razem z przesterem sa tak wyoskie, ze az uszy bola np. na koncercie. Ja uzywam kaczki jako pierwszej w linii, chyba, ze masz stage tuner , to wtedy tuner umieszczasz jako pierwszy, by cicho sie nastroic w czasie grania w razie czego. Mozna kaczke wyregulowac, przez ustawienie zakresu potencjometru ale mi sie nie chcialo i po prostu dalem ja pierwsza w linii. Ogolnie u mnie sprawa efektow wyglada nastepujaco. wah-wah => kompresor => dwa przestery (mocny i slabiutki) => efekty modulujace => bramka szumow => tuner (nie mam stage tunera, dlatego jest ostatnii w linii). Gra elegancko. Jak kupie glowe i paczke bede zmienial ustawienia uzywajac opcji loop :)


Haliq napisał/a:
Pętla jest po to aby ominąc przedwzmacniacz. Tyczy się to głównie tych, którzy używają przesteru wbudowanym w piecu. Dzięki temu sygnał z gitary, po obróbce w przedwzmacniaczu, może być już bez późniejszej szkody dla niego obrobiony efektami. Bo np. przesterowanie delayu nie ma głębszego sensu. Czyli generalnie efekty typu przester/ sustainer wbijamy razem z gitarą, wszelkie efekty modulujące najlepiej w pętlę. A co do kaczki to jak kto woli (Jimmy wpinał swego CryBaby po przesterze)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group