Awatar użytkownika
Zell
Marszałek
Posty: 1096
Rejestracja: śr 21 cze, 2006

Pętla efektów...

pt 06 paź, 2006

Skoro juz zadaje dziwne pytania to powiedzcie mi ejszcze tak na chłopski rozum do czego słuzy pentla efeków...wytłumaczcie najproscie jak sie da:P

Trochę to podzieliłem :) Nitram
A ja pochlastalem sinner
:twisted:

Awatar użytkownika
sinner
Marszałek
Posty: 3432
Rejestracja: ndz 30 lip, 2006

pt 06 paź, 2006

Petla fx jest umiejscowiona miedzy wzmacniaczem, a koncowka mocy... niektore efekty, te z grupy modulacyjnych lepiej brzmia za przedwzmacniaczem (preampem)... i do tego wlasnie sluzy petla zeby tam je wpinac

Awatar użytkownika
Zell
Marszałek
Posty: 1096
Rejestracja: śr 21 cze, 2006

sob 07 paź, 2006

Jak sie tym obsługiwać? Jak widzaięłm zazwyczaj sa przy niej dwa wejśćia? Jak wpinamy w nia łancuszek modulatorów to tez kabel od gitary tamtedy bedzie szedł?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Podporucznik
Posty: 145
Rejestracja: ndz 13 sie, 2006

ndz 15 paź, 2006

Każdy wzmacniacz gitarowy ma przedwzmacniacz i końcówkę mocy.Często przedwzmacniacz jest mniej więcej tym czym kostka przesteru (wszelkie kanały lead czy crunch).Pętla efektu ma wyjście send (wyślij) które jest wyjściem przedwzmacniacza i wejście return (powrót) które jest wejściem końcówki.Wiadomo że przed przesterem nie włącza się takich efektów jak chorus ,flanger ,wszelkie reverb i delay ,jeśli nie wiesz dlaczego to spróbuj.Dlatego w przesterowanym wzmacniaczu wpina się je w pętlę.Również bramki szumów ,często konieczne za przesterowanym preampem wpina się w pętlę bo trzeba wyciszać nimi preamp a nie gitarę.Można też poszerzyć możliwości brzmieniowe wzmacniacza wpinając w pętlę korektor parametryczny albo graficzny uzupełniając trzypunktowy korektor obecny we wzmacniaczu.Niektóre efekty podłącza się między gitarą a wzmacniaczem a nie w pętli jak np. Wah-Wah który wtedy zaczyna fajnie "gadać".W kanale czystym też lepiej efekty wpinać w pętlę (z wyjątkiem "dopalaczy" które mają przesterować preamp) a to z takiego powodu że preamp będzie wzmacniał szumy efektu jeśli włączy się efekt przed nim a wpięty przed końcówką pracuje już na wzmocnionym przez preamp sygnale przez co odstęp sygnał-szum zwiększa się.Istnieją dwa rodzaje pętli ,serial (szeregowa) i paralel (równoległa) ,często z przełącznikiem zmieniającym rodzaj pętli.Szeregowa po włączeniu wtyczki do wejścia return odłącza preamp i wtedy mamy na tym kabelku wejście końcówki mocy ,można wtedy podłączyć inny preamp albo multiefekt który ma swój preamp a gitarę wtedy podłącza się do wejścia multiefektu.Równoległa pętla nie odłącza preampu i domiksowuje sygnał wpięty do wejścia return.Można tam podłączyć np. delay i domiksować sobie go do sygnału z preampu.

Awatar użytkownika
sinner
Marszałek
Posty: 3432
Rejestracja: ndz 30 lip, 2006

ndz 15 paź, 2006

Czyli da sie jakos ominac preamp wpinajac gitare w procesor, a ten bezposrednio w wejscie return petli wzmacniacza? generalnie pytam z ciekawosci?
Ostatnio zmieniony ndz 15 paź, 2006 przez sinner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Podporucznik
Posty: 145
Rejestracja: ndz 13 sie, 2006

ndz 15 paź, 2006

Jeśli masz pętlę szeregową to jak najbardziej.Pisałem o tym że jeśli chcesz korzystać z preampa który jest w multiefekcie to trzeba włączyć gitarę do wejścia multiefektu a wyjście do gniazda return które jest wejściem końcówki mocy.Kiedyś sprzedałem RP-10 Digitech'a komuś tam i nie wiedział czemu szumi bo włączał go do wejścia preampa w jakimś tam Laney'u.Jak doszliśmy że ma pętlę to powiedziałem mu żeby podłączył wyjście RP-10 do return i jego problemy znikły bo przedtem miał de facto dwa preampy połaczone w szereg i ten z Laney'a wzmacniał szumy tego z Digitech'a.I co z tego że RP-10 miał odstęp od szumu na poziomie -80dB jeśli preamp Laney'a wzmacniał o 60dB i odstęp wychodził 20dB?Po tym jego problemy skończyły się i nie odezwał się więcej.A przedtem myślał że sprzedałem mu uszkodzony multiefekt.

Awatar użytkownika
Zell
Marszałek
Posty: 1096
Rejestracja: śr 21 cze, 2006

pn 16 paź, 2006

Czyli betla szeregowa omija efekt znajdujacy sie w piecu a równoległa nie?


Dzieki chłopaki za wyjaśnienia:D

Kolejne pytania:

W sumie raczej jestem zwolenikiem wyciszania całkowicie pieca przed wyłaczeniem, ale powiedzcie mi czy to naprawde wpływa jakoś na piec jeśli wie zrobi off na jakiejś tam głośności?

Jeśli tak to jak działa footswitch podpinany do pieca? On tylko właczna efekt i trzeba miec wczesniej ustawianą głośność na master volume?

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Podporucznik
Posty: 145
Rejestracja: ndz 13 sie, 2006

pn 16 paź, 2006

Zell pisze:Czyli betla szeregowa omija efekt znajdujacy sie w piecu a równoległa nie?

Jaki efekt masz na myśli (ten w piecu?).Jeśli wbudowany reverb czy inny to pętla go nie omija.Równoległa pętla polega na tym że nie rozłącza preampa i końcówki tylko miksuje sygnał bezpośredni z preampa z sygnałem przepuszczonym przez efekt włączony do niej.Szeregowa przepuszcza sygnał tylko przez efekt włączony do niej i dlatego wkładając wtyk do return odłączasz preamp.Na wyjściu send masz sygnał z preampa.Powtórzyłem się chyba trochę ale nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć.Wyłączając piec przy jego wysterowaniu raczej nic mu nie zaszkodzisz.A footswitch służy w piecu do przełącznia kanałów.Po prostu zmieniasz nim preampy (clean ,crunch ,lead) tak jak w wieży stereo przełączasz źródła sygnału tuner ,magnetofon ,CD pilotem albo przyciskiem na wieży.

Awatar użytkownika
Zell
Marszałek
Posty: 1096
Rejestracja: śr 21 cze, 2006

pn 16 paź, 2006

Aha czyli gram sobie coś tam na cleanie robie pyk footswitchem i juz mam przester i odrazu an odpowiedniej głośnoci( bo załuży ze mam byle jaki piec który ma osobna regulacje głośności dla kazdego kanału)??

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Podporucznik
Posty: 145
Rejestracja: ndz 13 sie, 2006

pn 16 paź, 2006

Dokładnie o to chodzi w piecu który ma co najmniej 2 kanały preampa.Niektóre mają wspólną regulację barwy dla 2 kanałów ,lepiej jeśli osobną.Wtedy masz 2 wzmacniacze w jednym albo i trzy bo niektóre mają 3 kanały.

Awatar użytkownika
sinner
Marszałek
Posty: 3432
Rejestracja: ndz 30 lip, 2006

pt 20 paź, 2006

Dyskusja skopiowana z innego tematu ktory zostal usuniety... postanowilem wkleic tu z uwagi na wieksza swiezosc... na przyszlosc - zanim zalozysz temat, skorzystaj z opcji szukaj, czyli czytaj kodeks! Sinner


Kedzior pisze:No właśnie. Pętla efektów - jak to tak naprawdę działa i co zrobić i jak ustawić, żeby działało dobrze. Proszę o wskazówki i info.

P.S. W moim piecu mam i return i send regulowany oddzielnymi potencjometrami od zera do 10.

Pozdrawiam


Czajo pisze:Gniazdo send jak sama nazwa wskazuje wysyla sygnal z pieca czyli do petli efektow. W gniazdo return-powrot wkladasz jacka wychodzacego z petli. Nie ma wtedy schematu gitara =>efekty => piec, tylko gitara => ew. przester=> piec i z pieca wychodiz petla efektow. Loop daje Ci lepsze brzmienie efektow niz zwykle szeregowe polaczenie. Nie ma tylu przydzwiekow i zaklocen. Ale przestery najlepiej podlaczac szeregowo,bo loop zawsze je troche wycisza. Troche trzeba pokombinowac jak dobrze wtedy rozmiescic efekty, ale wszystko sie da :) Potencjometry, ktore masz przy tych gniazdach byc moze sluza do regulacji poziomu glosnosci przy wejsciu i wyjsciu,ale nie jestem pewien, bo nie wiem na czym grasz :)


Kedzior pisze:Gram na Hiwatt G100.112 R :)

Czyli to jednak prawda... bo ostatnio słyszałem właśnie że efekty przesteru powinno się wpinać jednak między gitarę a piec, a w pętle tylko chorusy, flangery i inne pierdółki typu compressory czy shiftery... :?


marcin@muzyczny.pl pisze:pierdółki może tak, ale kompresor raczej jako nr 1 w linii (tzn. pierwszy po gitarze).


Kedzior pisze:Czyli: gitara -> kompresor -> przester -> piec,

a osobno inne rzeczy w pętli takie jak chorus, phase shifter, flanger itd ?


Rectifier pisze:
marcin@muzyczny.pl pisze:pierdółki może tak, ale kompresor raczej jako nr 1 w linii (tzn. pierwszy po gitarze).


racja, ponieważ jakkolwiek reszta ustawień jest jednak dyskusyjna, bo w ten sposób można po prostu różne efekty uzyskać to jednak umieszczanie kompresora za przesterem raczej mija się z celem :wink: oczywiście zależy też o jakim przesterze mowa, ale na ogół tak jak napisał Marcin


Czajo pisze:Tym kompresorem tez nie jest tak do konca, ze musi on koniecznie byc przed przesterem. Jesli korzystasz z kompresora i przesteru razem to oczywiscie kompresor przed przesterem. A jesli korzystasz tak jak ja z kompresora tylko do podbicia dzwiekow kiedy uzywasz chorusa lub flangera itd. , ktore znieksztalcaja sygnal do tego stopnia,ze niektore dzwieki o pewnych czestotliwosciach sa mniej slyszalne to oczywiscie za przester jesli nie korzystasz z loopa. Wszystko zalezy od upodoban :)


Nitram pisze:A co z Wah-Wah?


Czajo pisze:
Nitram pisze:A co z Wah-Wah?


Wah Wah jesli chodzi konkretnie o Dunlopa, to producent zaleca, by umieszczac za przesterem. Ale przy "kwaknieciu" wysokie czestotliwosci razem z przesterem sa tak wyoskie, ze az uszy bola np. na koncercie. Ja uzywam kaczki jako pierwszej w linii, chyba, ze masz stage tuner , to wtedy tuner umieszczasz jako pierwszy, by cicho sie nastroic w czasie grania w razie czego. Mozna kaczke wyregulowac, przez ustawienie zakresu potencjometru ale mi sie nie chcialo i po prostu dalem ja pierwsza w linii. Ogolnie u mnie sprawa efektow wyglada nastepujaco. wah-wah => kompresor => dwa przestery (mocny i slabiutki) => efekty modulujace => bramka szumow => tuner (nie mam stage tunera, dlatego jest ostatnii w linii). Gra elegancko. Jak kupie glowe i paczke bede zmienial ustawienia uzywajac opcji loop :)


Haliq pisze:Pętla jest po to aby ominąc przedwzmacniacz. Tyczy się to głównie tych, którzy używają przesteru wbudowanym w piecu. Dzięki temu sygnał z gitary, po obróbce w przedwzmacniaczu, może być już bez późniejszej szkody dla niego obrobiony efektami. Bo np. przesterowanie delayu nie ma głębszego sensu. Czyli generalnie efekty typu przester/ sustainer wbijamy razem z gitarą, wszelkie efekty modulujące najlepiej w pętlę. A co do kaczki to jak kto woli (Jimmy wpinał swego CryBaby po przesterze)

Wróć do „Gitary, efekty i wzmacniacze gitarowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości