muzyczny.pl
instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum Strona Główna instrumenty muzyczne - muzyczny.pl forum
Twoje muzyczne forum :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt Nirvana:D
Autor Wiadomość
Nitram 
Moderator

Wysłany: Sro 19 Lip, 2006   Efekt Nirvana:D

No to takie pytanko...Jak ktoś wie to zaraz mówić...Jest taka pisoenka...Nirvany...Radio Friendly Unit Shifter...I w tej piosence jest wykorzystywany taki extra dziwny efekt... :? ...To jest podczas zwrotki...Bo resztę to dosyć łatwo wykminić ale ten efekt to jest dla mnie całkowitą tajemnicą...

Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwycięstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator

grz_ost 
Marszałek

Wysłany: Sro 19 Lip, 2006   

Narazie nie odpisze bo sciagam to nagranie z neta z zabojcza szybkoscia :lol:

Jarek666
[Usunięty]

Jak dla mnie to sa sprzezenia i jazda kostka po strunach,ale moze sie myle.pozdro :wink:

pienkny_roman 
Kapitan

http://www.ehx.com/ehx2/D...eo%5FPolychorus

myślę że to załatwia tę sprawę. prowdopodobnie kurt użył właśnie tego typu efektu w tej piosence. electro harmonix wznowił niedawno produkcję tego wycofanego efektu. z próbek dostępnych w wyżej podanym linku można usłyszeć że to na pewno to. wiadomo kurt używał tego efektu rozkręconego na maksa, takich próbek się nie znajdzie, chyba że od indywidualnego użytkownika, bo wtedy nikt by tego nie kupił :D do tego dochodzi jeszcze przester, gitara blisko pieca i sprzężenia. to wszystko razem załatwia tę kwestię :twisted: ewentualnie jak ktoś nie posiada polychorusa, można uzyć rozkręconego zwykłego chorusa, flangera razem z tremolo. powinno być podobne

Nitram 
Moderator

Powiem że raczej na pewno się mylisz...Według na 100% nie są to sprzężenia...Hmmm...No dobra...Na pewno nie są to same sprzężenia...Ale może coś w tym jest...Możliwe że są to sprzężenia + jakiś efekt...Ale to jest mało prawdopodobne...

Ekipa muzyczny.pl gratuluje Nitramowi zwycięstwa w konkursie GIBSON BUS - administrator

pienkny_roman 
Kapitan

może dużo sprzężeń tam nie ma ale na pewno jest przester oraz ten efekt, rozkręcony na maksa plus jakieś bendy na strunach ;) na tym moim linku posłuchaj sobie drugiej próbki dźwiękowej Josha Randa. to chyba najbliżej oddaje co potrafi ten efekt. tylko że kurt wycisnął z niego jeszcze więcej

Nitram 
Moderator

Heh...Podczas odpisywania na post Jarka ty zdążyłeś odpowiedzieć...Nawet nie zauważyłem...

Tak w ogóle miałem już gdzieś napisane że to jest polychorus ale nie pisałem żeby nic nie sugerować...Chciałem żeby ktoś mi to sam od siebie napisał bo ja nie byłem pewien...A napisane to miałem na tabach w guitar pro:D jako porady co zrobić żeby taki dźwięk uzyskać:D

OK...THX za rozwikłanie zagadki do końca:) !!!

Odpowiedz do tematu