|
Gra ze słuchu |
| Autor |
Wiadomość |
adrianek27
Kapral

|
Wysłany: Sob 23 Sty, 2010 Gra ze słuchu
|
|
|
Witam wszystkich klawiszowców i odrazu przjejdę do sedna sprawy otuż zastanawia mnie jedna rzecz czy człowiek grający ze słuchu może grać w zespole 2 osobowym wesela i imprezy czy jednak trzeba będzie uczyc siegrac z nut i po ilu latach nauki można grac na weselach.
Z góry dziękuje
pozdrawiam |
_________________ adrianek27 |
|
|
|
 |
szpak22
Kapitan

|
Wysłany: Sob 23 Sty, 2010
|
|
|
wystarczy, że opanujesz MIDI
tak, na powaznie imho to indywidualna sprawa, jakaś podstawowa umięjętność czytania nut zawsze się przyda |
_________________ Yamaha S90 ES |
|
|
|
 |
mcneo
Sierżant

|
Wysłany: Nie 24 Sty, 2010
|
|
|
Ja chodziłem do prywatnej szkoły muzycznej. Od momentu gdy postanowiłem że chce grac na weselach itp do zagrania pierwszego wesela minęły ponad 4 lata. Co prawda po dwóch latach grałem już tak że spokojnie mogłem chałturzyć, ale zanim znalazł się skład, a zaznaczę że gram w pełnym składzie, też minęło dużo czasu, a zanim zrobiliśmy jakiś repertuar to minęło znów ponad pół roku.
W szkole graliśmy dużo z nut, jak również robiliśmy wiele utworów "ze słuchu" i to mi się bardzo podobało.
O tyle o ile nauczysz się grac na keyboardzie z łapy, ze stylami to jeszcze ujdzie, coś tam będziesz musiał się z teorii podszkolić, a i tak dużo utworów zrobisz ze słuchu, chyba że pójdziesz w MIDI - ale w tym przypadku będziesz dla mnie pi**a nie muzyk. |
|
|
|
 |
adrianek27
Kapral

|
|
|
|
| Wcale gra z midów mnie nie pociąga chciałbym grać normalnie jak to gra dobry muzyk mam nawet ukończony podstawowy stopień pobierałem lekcje przez 4 lata lecz później nie było jak, bo gościowi nie opłacało się do samego mnie przyjeżdżać. Chciałbym dalej się kształcić lecz nie mam nawet u mnie w pobliżu żadnej szkoły muzyczne dlatego pytałem czy jest możliwość grania ze słuchu no i chciałbym właśnie jak na razie założyć sobie zespół ale tylko na imprezy okolicznościowe i osiemnastki. A teraz druga sprawa chciałbym kopic instrument do 2.500 tyś to jaki byście mi polecali patrzyłem nawet już na yamahę Psr 1500 a teraz ogólnie gram na Casio Wk3200(porażka). |
|
|
|
 |
Peke
Podpułkownik

|
|
|
|
jak do 2500zł masz yamahę psr 1500 i wiesz że jest w dobrym stanie to śmiało bierz...możesz spojrzeć też na koga pa 50...ale on jest losowym instrumentem...zdarzają się bardzo awaryjne jak i działające bardzo dobrze
natomiast do gry na weselach...jak kumasz o co w tym chodzi i ciężko pracujesz to po etapie szkolenia możesz się do wesel przymierzać...nie trzeba grać kilkanaście lat żeby grać na weselach...kilka wystarczy...nie ma co się oszukiwać...jak się gra na fortepianie czy coś to już trzeba umieć sporo...a tutaj wiedzy takiej nie trzeba...teorii to nawet nie musisz się uczyć bo po co? |
|
|
|
 |
szymex
Sierżant

|
|
|
|
| Cytat: | | czy jest możliwość grania ze słuchu |
Na weselne kawalki granie ze sluchu spokojnie wystarcza Te weselne kawalki to 3, 4 akordy na krzyz wiec spokojnie sobie poradzisz, byle by to oczywiscie w miare brzmialo |
|
|
|
 |
adrianek27
Kapral

|
|
|
|
| Dziękii za rady. To mówicie ze ta yamaha psr 1500 to wesele powonieniem ograć? A czy jak bym puscił na taj yamasze mida to mozna z niego podług nut nauczyc sie grać jakiegoś utoru czy raczej jest to nie mozliwe |
|
|
|
 |
szpak22
Kapitan

|
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010
|
|
|
nie do końca ogarniam, ale jesli chodzi Ci o wyciągnięcie z MIDI nut to prosta sprawa, zainstaluj sobie jakieś guitar pro czy podobny, masa tego jest i Ci ładnie na pięciolinii rozpisze na parę instrumentów |
_________________ Yamaha S90 ES |
|
|
|
 |
mcneo
Sierżant

|
Wysłany: Pon 25 Sty, 2010
|
|
|
Nawet tego nie musisz robić.
W psr-1500 możesz sobie wyświetlić nuty na wyświetlaczu, jest tak opcja i to każdy kanał który cię interesuje, możesz dowolnie zmieniać sobie tonacje i inne klocki robić, także z tym nie ma problemu
Jak dla ciebie na chałtury zdecydowanie polecam PSR-1500, korga pa-50 sobie daruj... PA-500 to tak, ale nie te badziewie, rypnie ci w połowie wesela i tyle będziesz miał...
P.S
Być może w najbliższym czasie puszcze moją psr-1500, przeniosłem się na syntezator, więc ta mi będzie zbędna |
|
|
|
 |
adrianek27
Kapral

|
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010
|
|
|
| mcneo a ile chcesz za tą yamaszkę i kiedy mniej więcej byś ją chciał sprzedać |
|
|
|
 |
mcneo
Sierżant

|
Wysłany: Sro 27 Sty, 2010
|
|
|
Te 2,5 musiałbym za nią dostać.
Kiedy? Jak wróci do mnie z serwisu. |
|
|
|
 |
pysio27
Sierżant

|
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010
|
|
|
Granie na weselach... głównie tylko ze słuchu raczej nuty ci się nie przydadzą |
|
|
|
 |
ensoniq16
Kapral

|
Wysłany: Czw 12 Sie, 2010
|
|
|
Ja jestem słuchowcem, 1 rok w prywatnej szkole (nauka przerwana), opanowałem akordy na perfekt z przewrotami. Palce mam zwinne, dobrze pomykam na klawiszach. Mam 16 lat, gram z moim tatą na weselach, zabawach etc. Opanowałem obróbkę midi na klawiszu jak i na programie Fruity Loops 9 XXL. Jak gram np na weselu. Puszczam midi z wyłączoną scieżką od wokalu i głównej melodii i solówek, i gram to. Konkursy gram całkowicie sam ze stylów i gdy podają tort weselny. Gdybym mógł mieć lepsze style, grałbym ze styli wszystko.
Dąże do perfekcji, wystarczy posłuchać Eqinoxe 4 J.M. Jarre'a w moim wykonaniu, do oryginału nie daleko. 98% styli na PSR 640 nie pasuje mi do utworów które mamy w repertuarze. Do styli pasuje gdzieś może z 15 na 350 utworów. |
|
|
|
 |
i.maliszewski
Moderator Jordan Rudess Fan

|
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010
|
|
|
| ensoniq16 ...a wrzucisz je kiedyś w końcu? |
_________________ Jeśli ktoś Ci pomógł Gość, to aby mu podziękować kliknij na znaczek POMÓGŁ pod jego odpowiedzią na Twoje pytanie
 |
| Ostatnio zmieniony przez i.maliszewski Pią 13 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
elsa
Kapral

|
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010
|
|
|
| Pewnie od stycznia kupiłeś już instrument. Napisz jaki? |
|
|
|
 |
ensoniq16
Kapral

|
|
|
|
 |
kkrychu
Porucznik

|
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010
|
|
|
| Na jakim to klawiszu było robione?! |
_________________ Yamaha PSR-1500
Weltmeister Stella 120
Gibonus FP-15 |
|
|
|
 |
ensoniq16
Kapral

|
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010
|
|
|
| kkrychu napisał/a: | | Na jakim to klawiszu było robione?! |
Oxygene 4:
Eminent 310u (strings 1)
Korg Polysix (Sweepy Pad + phaser Electro Harmonix)
Korg Monopoly (brzmienie wiatru na początku)
Prophet V (preset 1)
Korg Mini Pops (perkusja)
Oraz sampl z Oxygene 5 (sam początek, koniec Oxy4)
Program Fruity Loops 9 XXL (nagrywanie w mp3)
Equinoxe 4:
Eminent 310u (strings 1+vibrato, plucked)
Korg Monopoly (wiatr)
EMS Synthi (różne efekty)
Prophet V (pierwszy preset)
Nanotron (Mellotron)
Perkusja wygenerowana w Fruity Loops 9 (Korg V Pops, Roland TR-808)
TAL Elek7ro (Bass) - wtyczka VST do FL9
Hardcore VST (Efekty phaser, chorus, delay, reverb)
Sampl pochodzący z końcówki Equinoxe 4 (wyraźnie słychać na końcu ;p) |
| Ostatnio zmieniony przez ensoniq16 Sro 18 Sie, 2010, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|